Voor het rijden in een scootmobiel heb je geen (bromfiets)rijbewijs nodig.Maar uiteraard gelden er wel verkeersregels waar je je als scootmobieler aan dient te houden!Zo moet je om een scootmobiel te mogen besturen 16 jaar of ouder zijn.Tenminste als de scootmobiel harder dan 10 kilometer per uur kan rijden.Wordt deze snelheid niet gehaald dan geldt er geen minimumleeftijd en kan ‘iedereen’ achter het stuur kruipen.
Waar mag je rijden met je scootmobiel?
Je mag met je scootmobiel rijden op de stoep, het voetpad, het (brom)fietspad en de rijbaan.Je mag zelf kiezen welke weg je neemt, dus stel er is een stoep én fiets/bromfietspad, dan mag je zelf bepalen waar je met je scootmobiel gaat rijden.Op autowegen en autosnelwegen mag je je uiteraard niet begeven met je scootmobiel.
Verkeersregels scootmobiel
De verkeersregels waar je je aan moet houden hangen af van waar je met je scootmobiel rijdt.Rij je op de stoep? Dan gelden de verkeersregels die daar van op toepassing zijn.Rij je op de rijbaan? Dan dien je de verkeersregels te volgen die voor de rijbaan gelden.
Hoe hard mag je met je scootmobiel rijden?
Voor een scootmobiel gelden, afhankelijk van waar je rijdt, de volgende maximumsnelheden:Op de stoep; je mag niet harder dan 6 kilometer per uur rijden.Op het (brom)fietspad binnen de bebouwde kom; hier mag je de 30 kilometer per uur grens niet overschrijden.Op het (brom)fietspad buiten de bebouwde kom mag je wat harder, daar geldt een maximum snelheid van 40 kilometer per uur.Op de rijbaan, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, mag je het hardst met je scootmobiel rijden, namelijk maximaal 45 kilometer per uur.
Goed zichtbaar zijn met je scootmobiel
Is het zicht slecht overdag? Of rijd je in het donker / ’s nachts met je scootmobiel? Dan is zowel goede verlichting voor als achter verplicht.
Enige uitzondering hierop is als je op de stoep rijdt met je sootmbiel; dan is verlichting niet noodzakelijk maar wel ten sterkste aan te raden.
Kenteken voor je scootmobiel?
Voor een scootmobiel heb je geen kenteken nodig.Maar je moet wel een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) afsluiten.Een verzekerde scootmobiel heeft een verzekeringsplaatje aan de achterzijde.
Scootmobiel rijden als je jonger bent dan 16?
Als de scootmobiel maar niet harder dan 10 kilometer per uur kan geldt er geen ondergrens qua leeftijd.Je kan/mag dan ongeacht je leeftijd in deze scootmobiel rijden. Ben je nog geen 16 jaar en wil je in een scootmobiel rijden die harder dan 10 kilometer per uur gaat, dan kun je een ontheffing aanvragen.Dit kan op grond van artikel 5 van het Reglement rijbewijzen. Deze ontheffing kun je aanvragen bij de wegbeheerder.Meestal is dit de gemeente of provincie.
Tot slot handig om te weten
Voor het besturen van een electrische rolstoel gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel.Dit geldt ook voor gesloten gehandicaptenvoertuigen zoals de Canta, Amica, Arola en Mini Cruiser City.Gehandicaptenvoertuigen met motor mogen:
niet breder zijn dan 1,10 meter;niet langer zijn dan 3,50 meter;niet hoger zijn dan 2,00 meter.
Let op: een brommobiel (een bromfiets op meer dan 2 wielen, die lijkt op een kleine personenauto) is géén gehandicaptenvoertuig. Ook niet als deze aangepast is voor het gebruik door personen met een handicap.
Bron: Rijksoverheid.